ipkw > News > extruder Miscancell gearriveerd op IPKW

extruder Miscancell gearriveerd op IPKW

Dinsdag 9 mei is de extruder van Miscancell op IPKW gearriveerd. Met de komst van de extruder start Miscancell de eerste productie van cellulose van miscanthus. De extruder was voor onderhoud in Duitsland gedurende de afgelopen maanden en is voorzien van compleet nieuwe elektra en ‘state of the art’ bedienings- en besturingstechniek. Door deze upgrade is de machine ingericht om producten met de hoogste kwaliteit uit de miscanthus halen.

Miscancell werkt aan de totale valorisatie van miscanthus en produceert duurzame cellulose ten behoeve van de papier-, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie.

Op IPKW heeft Miscancell een pilotopstelling geplaatst. Met de proefinstallatie kan vraag en aanbod en het productieproces goed gemonitord worden.
Naar verwachting zal Miscancell met de pilotopstelling zo’n 20 kilo cellulose per uur produceren. Met de start van de proefinstallatie op IPKW is de ambitie van Miscancell om na een jaar ervaring door te groeien naar een grote installatie van 15.000 ton per jaar, wat kan uitlopen tot 40.000 ton per jaar.

Miscanthus is een gewas dat zeer efficiënt is in de CO2-opname en -conversie. Het neemt vier keer zoveel CO2 op als hout en is jaarlijks te oogsten. Het behoeft nauwelijks onderhoud en bevat tot 60% cellulose. Voor de productie van cellulose is bovendien minder energie en water nodig bij gebruik van olifantsgras in plaats van hout.