IPKW > Nieuws > Europese primeur: elektrische auto ingezet als opslagbatterij voor kantoor

Europese primeur: elektrische auto ingezet als opslagbatterij voor kantoor

Engie heeft een Europese primeur te pakken: het startte recentelijk een pilot waarin een elektrische auto als opslagbatterij fungeert voor Engie’s kantoorpand in Zaandam. De technologie is nu succesvol gedemonstreerd.

Engie koppelde een innovatieve laadpaal, ofwel een Smart Grid Charger, aan het kantoorpand in Zaandam. Deze laadpaal stelt een elektrische auto in staat om niet alleen op de laden, maar ook te ontladen. Op deze manier kan de elektrische auto stroom leveren wanneer de vraag in het kantoorpand hoog is. De technologie wordt ook wel Vehicle-to-Building genoemd (V2B).

Ook dient de auto als externe opslagbatterij van opgewekte zonne-energie, waardoor dit veel efficiënter ingezet kan worden. Wanneer het kantoorpand meer zonne-energie opwekt dan het nodig heeft, wordt dit opgeslagen in de elektrische auto. Bij een tekort levert de auto deze energie juist weer terug aan het pand.

Verder kan de batterij van de auto ingezet worden als noodstroomvoorziening.

Duurzame energie
Bedrijfshuisvesting en mobiliteit zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor ongeveer 75 procent van de totale CO2-uitstoot van een dienstverlenend bedrijf. Verduurzaming op dit vlak speelt dan ook een cruciale rol in de totale verduurzaming van bedrijven, stelt Engie.

Het bedrijf verwacht dat de combinatie van elektrische auto’s, slimme laadpalen en energiebeheersystemen van gebouwen zal leiden tot intelligente en efficiënte microgrids, die bedrijven in staat stellen om efficiënter om te springen met energie, uitstoot terug te dringen en kosten te besparen. Een mkb-bedrijf kan met een aantal slimme laadpalen al de verlichting, ventilatie en airconditioning laten draaien op de accu’s van elektrische auto’s. Eén lader kan al ongeveer 2.000 reguliere ledlampen voeden, aldus Engie.

Jacco van der Burg, general manager smart mobility & e-mobility bij Engie: “Nu uit deze demonstratie blijkt dat deze technologie uitstekend werkt, willen wij dit systeem graag aanbieden aan alle bedrijven die de volgende stap naar energieneutraliteit willen maken.”

Samenwerking
Engie werkte in dit project samen met Hitachi en Mitsubishi, die respectievelijk de Smart Grid Charger en de elektrische auto leverden.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl