IPKW > Nieuws > Engineering studenten presenteren projectresultaten aan opdrachtgevers

Engineering studenten presenteren projectresultaten aan opdrachtgevers

Studenten presenteren projectresultaten

Studenten Engineering van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) sloten donderdag 27 juni hun studiejaar af met een eindpresentatie van hun semesterproject. De studenten hebben een half jaar lang, 2 dagen per week, op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) aan hun project gewerkt.

Warmtepomp
Ruim 40 projectgroepen van 3 tot 6 studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen, Technische bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde werkten het 4e semester (tweede half jaar van het tweede studiejaar) aan opdrachten van bedrijven en lectoraten.

Studenten Bas, Ricardo en Wout studeren werktuigbouwkunde en werkten afgelopen periode aan een project voor het Lectoraat Meet en Regeltechniek van de HAN. Op IPKW werkten de studenten aan de optimalisatie van luchtdoorstroming van warmtepompen op het dak.

In de toekomst kan aardgas niet meer gebruikt worden om woningen te verwarmen en zullen veel woningen op een andere wijze verwarmd moeten worden. Een warmtepomp op het dak kan, in combinatie met een CV Ketel, daarvoor een oplossing bieden. De studenten kregen de opdracht om het rendement van de warmtepomp te verbeteren door optimalisatie van de ventilator van de warmtepomp. De studenten hebben veel onderzoek gedaan en om de situatie na te bootsen hebben ze gebruik gemaakt van een testopstelling. De studenten hebben hun aanbevelingen gedaan aan het lectoraat. De opdrachtgever keek dan ook met tevredenheid terug op de resultaten van de studenten.

H2arvester
Werktuigbouwkunde studenten Mika en Luuk werkten samen met elektrotechniek student Tim aan de H2ARVESTER. De H2ARVESTER is een matrix van zonnepanelen, die zich autonoom verplaatst op landbouwgronden met als doel om meer groene energie op te wekken voor agrariërs. Echter zonder dat de agrariër landbouwgrond hoeft in te leveren.

Na onderzocht te hebben welke technieken er al beschikbaar zijn, hebben de studenten diverse concepten bedacht. In overleg met de opdrachtgever is er een concept verder uitgewerkt. Zo hebben de studenten een 3D CAD model gemaakt van een concept H2ARVESTER. Daarnaast hebben de studenten de opdrachtgever aangeraden om een schaalmodel van hun ontwerp te maken, om zo goed te kunnen testen. Zowel de studenten als de opdrachtgever spreken over een leerzame periode en een prettige samenwerking.

Nieuw studiejaar
Vanaf september zullen er weer studenten uit het tweede studiejaar van engineeringopleidingen werken aan nieuwe projecten op IPKW of bij het bedrijf op locatie. De studenten hebben afgelopen donderdag tijdens de Meet & Greet hun potentiële opdrachtgevers kunnen ontmoeten. Deze week zullen de studenten en opdrachtgevers te horen krijgen hoe de projectgroepen worden vormgegeven.