IPKW > Nieuws > Eigen bedrijf starten populair: aantal startups neemt fors toe in Arnhem

Eigen bedrijf starten populair: aantal startups neemt fors toe in Arnhem

Het aantal oud-studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en kunsthogeschool ArtEZ dat in Arnhem een eigen innovatief bedrijf begint, is de afgelopen jaren fors gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Arnhem en van de hogescholen zelf. Wethouder Jan van Dellen vindt dat een mooie ontwikkeling. Volgens hem is Arnhem een broedplaats voor jonge innovatieve en creatieve ondernemers die met een startup de eerste schreden op het ondernemerspad zetten.

2500 nieuwe bedrijven

In 2014 telde Arnhem 1900 nieuwe bedrijven. Vorig jaar waren dat er 2500. Die bedrijven gelden niet allemaal als startup. Die term wordt gebruikt voor bedrijven die vernieuwende producten maken. Uit contacten met bedrijventerreinen en leveranciers als de HAN, kunstopleiding ArtEZ en groene opleiding Van Hall Larenstein in Velp maar ook Rijn IJssel blijkt dat steeds meer studenten zich na het afstuderen met een eigen innovatief bedrijfje , een startup, vestigen in Arnhem. ,,Dat zijn mensen bij wie de ondernemersgeest in het dna zit”, zegt Van Dellen.

Uit de cijfers blijkt dat oud-studenten van ArtEZ eigenaar of mede-eigenaar zijn van 1500 bedrijven in de creatieve industrie in Arnhem. De stad telt in deze sector 2500 bedrijven. De laatste zes jaar zijn oud-studenten van ArtEZ in Arnhem 160 startups begonnen. In 2012 begonnen er enkele tientallen. Sinds 2015 komen er jaarlijks 20 tot 30 startups bij.

Werkgelegenheid

De HAN heeft meer grip gekregen op innovatieve bedrijven die door oud-studenten zijn opgezet. Volgens een woordvoerder beginnen jaarlijks circa vierhonderd studenten een bedrijf. In totaal gaat het daarbij om ongeveer tachtig ondernemingen. De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland juichen de toename van startups toe. Zij helpen de beginnende ondernemers met kennis, netwerk en financiering. Daar is een speciaal subsidiepotje voor.

,,De startups doen als je kijkt naar de werkgelegenheid ook een flinke duit in het zakje. Binnen enkele jaren staan ze vaak op eigen benen. Ze beginnen met twee of vier man en nemen al snel vijftien tot dertig mensen in dienst. Na enkele jaren is het aantal werknemers opgelopen van 100 tot 250. Die stapsgewijze ontwikkeling zien we vaak.”

De startups doen als je kijkt naar de werkgele­gen­heid ook een flinke duit in het zakje. Binnen enkele jaren staan ze vaak op eigen benen.

Jan van Dellen

Fantastische ideeën

De startups bewegen zich in de maakindustrie, mode, gezondheid en energie. De jonge ondernemers vestigen zich op bedrijventerreinen als Industriepark Kleefse Waard (IPKW) of Arnhems Buiten maar ook op het Coehoornpark en de Oude Kraan. Op nationaal sportcentrum Papendal bedenken oud-studenten innovatieve sportsnufjes.

Van Dellen: ,,Ik val tijdens bezoeken van van de ene in de andere verbazing. Vaak sta ik met open mond te kijken naar wat ex-studenten nu weer hebben bedacht. En dat allemaal in Arnhem. Voor mij zijn het Willy Wortels die fantastische ideeën ten uitvoer brengen en daar een boterham uit kunnen halen. Jaarlijks leveren de hogescholen tientallen Willy Wortels (uitvinders) af die klein beginnen en na enkele jaren al flink moeten uitbreiden.”

Bron: gelderlander.nl