IPKW > Nieuws > Clean Mobility Center, bijna een jaar onderweg

Clean Mobility Center, bijna een jaar onderweg

Clean Mobility Center, bijna een jaar onderweg
Iets meer dan een jaar geleden is de intentieovereenkomst voor het Clean Mobility Center (CMC) ondertekend. Nog steeds heeft het CMC als doel om een toonaangevend topcentrum te zijn met een regiefunctie voor het efficiënt delen en ontwikkelen van kennis en kunde rondom duurzame mobiliteit. Sinds dit officiële startschot is er veel gebeurd rondom het Clean Mobility Center. Het openingscongres, het waterstofsymposium, de HAN GreenTech Week en het VOC (Vereniging Openbaar vervoer Centrumgemeenten) symposium. Daarnaast zijn er nieuwe partijen in beeld gekomen die zich willen verbinden aan het Clean Mobility Center.

Omdat het CMC in april een jaar bestaat is een terugblik op zijn plaats, hiernaast zal ook een vooruitblik aan de orde zijn.

Opening Congres Clean Mobility Center
Op 21 april 2016 waren ruim 350 bezoekers getuige van het officiële begin van het Clean Mobility Center. Vanuit Arnhem heel de wereld verduurzamen is de torenhoge ambitie die uitgesproken werd. Voorzitter van de stichting, Vincent Roes, meent dat dit bereikt kan worden door samenwerking. Het CMC wil als katalysator dienen en roepen bedrijven op zich bij hen aan te sluiten. Het enthousiasme was duidelijk merkbaar op het congres, met als resultaat honderden ideeën voor het CMC om mee aan de slag te gaan.

Workshop ‘Waterstof, het MKB en de HAN’
Op 22 juni 2016 vond de workshop ‘Waterstof, het MKB en de HAN’ plaats op IPKW. De HAN houdt zich al jaren bezig met het ontwikkelen en testen van automotive waterstofsystemen. Dankzij de snelle opkomst van elektrisch rijden is waterstoftechnologie opnieuw in opkomst in Nederland. De HAN wilde haar activiteiten uitbreiden en is daarom een samenwerking aangegaan met het regionale MKB. Dit was met name ook de aanleiding voor deze workshop waar de laatste trends en ontwikkelingen op het waterstoftechnologie-gebied behandeld werden. Naast presentaties door sprekers, die een beeld schetsten van de nationale en internationale ontwikkelingen, werden er ook pitches gehouden en discussies gevoerd. Een informele borrel maakte een passend einde aan deze succesvolle dag.

 VOC Symposium

Op woensdag 5 oktober was IPKW de plek waar het VOC Symposium gehouden werd. De gastheren  van dit jaarlijkse symposium waren de Gemeente Arnhem en het Clean Mobility Center. Het thema van dit jaar was ‘duurzaam openbaar vervoer’. Het doel van het symposium was om een samenwerking tussen de wetenschap en de praktijk te stimuleren. Met internationale sprekers, presentaties en pitches was er veel te beleven. Tijdens het event werd men in de  gelegenheid gesteld om kennis te delen en te netwerken. Met maar liefst 200 bezoekers was het evenement een groot succes.

GreenTech Week: City-to-City transport van de HAN studenten
Gedurende 1 t/m 7 Oktober 2016 stonden Gelderland en Overijssel in het teken van de GreenTech week. Diverse instanties (waaronder de HAN) organiseerde inspirerende evenementen over energietransitie, energietechnologie, en de biobased en circulaire economie. In dit thema kregen 50 nationale en internationale studenten van de HAN een ‘pressure cooker’ opdracht: het opzetten van een 24-uurs combinatie-dienst van mensen en goederen tussen de stations van Arnhem en Nijmegen. Binnen deze opdracht moest er rekening gehouden worden met personenvervoer, vrachtvervoer en het doel was om beide zo schoon mogelijk te houden. In het Clean Mobility Center gingen de studenten een week lang aan de slag, waar uiteindelijke 7 plannen uitrolden. Het winnende plan was een modulair systeem met uitwisselbare compartimenten om het voertuig 24 uur per dag te kunnen gebruiken. De jury vond het plan aannemelijk en technisch uitdagend.

Met het Clean Mobility Center 2017 in
Het Clean Mobility Center heeft de ambitie om zo volledig mogelijk totaaloplossingen op de markt  te brengen. Oplossingen die de duurzame mobiliteit in de hele keten verbeteren. Om dit doel te halen zijn er 3 programmalijnen vastgelegd: ‘voertuigen’, ‘infrastructuur’ en ‘energie’. Met dit programma zal het CMC te zien zijn op verschillende netwerkevents, leadgenerator sessies en (inter)nationale congressen. Daarnaast wordt er gestreefd naar meer leden en meer samenwerkingsverbanden. Ook het aantal concrete projecten zullen in 2017 toenemen zodat 2017 nog succesvoller wordt dan 2016!