IPKW > 24 uurs Waterstofchallenge

24 uurs Waterstofchallenge

14:00 - 16:00

Aanstaande vrijdag 21 september gaat de 24 uurs Waterstofchallenge van start vanaf het waterstoftankstation bij HyGear op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). De derde Waterstofchallenge wordt georganiseerd door de gemeente Nijmegen. Meerdere teams gaan 24 uur in een waterstofauto, volgens een zelf uitgestippelde route, door Europa rijden en de mogelijkheden en uitdagingen verkennen.

De teams starten om 14.00 uur vanaf IPKW en komen 24 uur later aan in Nijmegen. Ze kunnen punten verdienen voor het aantal gereden kilometers, tankbeurten, bezochte speciale plekken en ook door het uitvoeren van verschillende opdrachten. Het gaat hierbij niet om de snelheid maar om de meest behaalde punten.

Europese Mobiliteitsweek
De Waterstofchallenge is onderdeel van de Europese Mobiliteitsweek. Er wordt hiermee aandacht gevraagd voor manieren om onze mobiliteit en transport schoner te maken. Een van de manieren waarop dit kan is door te gaan rijden op waterstof.
Waterstof heeft een cruciale rol in ons toekomstige energiesysteem en economie. Waterstof als brandstof voor mobiliteit is daar een belangrijk onderdeel van. Met de komst van waterstofauto’s en waterstoftankstations kunnen er nu echt stappen gezet worden.

Waterstofauto
Een waterstofauto is een elektrisch aangedreven auto die waterstof gebruikt om stroom te maken. De waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet in water (H2O) waarbij elektriciteit geproduceerd wordt die de elektromotor aandrijft. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Er ontstaan dus geen vervuilende uitlaatgassen.

Op dit moment rijden er 40 waterstofauto’s in Nederland. Er zijn drie vulpunten waar je waterstof kunt tanken, onder andere op Industriepark Kleefse Waard.

Maak kennis met waterstof tijdens de Open Dag IPKW 6 oktober

Op zaterdag 6 oktober a.s. staat IPKW geheel in het teken van innovatie en techniek. IPKW organiseert samen met INNOVATE festival en Techniekdag Arnhem de INNOVATE Experience. Een dag waar bedrijven van IPKW, techneuten, wetenschappers, kunstenaars en designers hun innovaties laten zien. Met ruim 100 activiteiten voor jong en oud valt er genoeg te zien en te beleven.

Op IPKW zijn inmiddels 4 bedrijven gevestigd die zich bezighouden met waterstof. Tijdens de Open Dag kan er kennis worden gemaakt met de waterstofwereld. In het speciale ingerichte waterstofplein (H2 area) kan de bezoeker onder andere waterstof tanken en meerijden met de waterstofbus en waterstofauto. Tevens kan men zien wat de baanbrekende technologie is achter een waterstof compressor en hoe waterstof omgezet wordt in elektriciteit.

Kijk voor meer informatie op ipkw.nl/opendag