Wetenschappers maken slim glas zuiniger in stroomverbruik

Een zelf-verduisterend raam dat enkel elektriciteit gebruikt om van transparant naar donker te veranderen, moet het stroomgebruik voor koeling bij hoge temperaturen verminderen.

De wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) gebruikten elektrochromische materialen in combinatie met zogeheten metal-organic frameworks (mof's) voor het maken van het slimme glas. Het sponsachtige materiaal geleidt zowel elektronen als ionen, waardoor het slimme glas sneller dan andere zelf-verduisterende ramen van transparant naar donker kan veranderen.

Verder moet de nieuwe materiaalcombinatie het stroomgebruik voor het kleurveranderingsproces verlagen. Naast blokkeren van fel zonlicht, kan het slimme glas gebouwen koel houden zonder daarbij gebruik te maken van airconditioning. “Dit kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen” zegt Mircea Dincă, wetenschapper en chemiedocent aan het MIT, in een persbericht.

Minder stroom voor slim glas

“Het is de combinatie van een zeer snelle kleurverandering en een bijna volledig zwarte kleur, waardoor mensen enthousiast reageren op dit slimme glas.” Bestaande glazen met elektrochromische materialen zijn volgens de wetenschapper niet snel genoeg in het veranderen van kleur om zonlicht te blokkeren. Deze systemen worden al toegepast op onder andere de ramen van vliegtuigen, zoals de Boeing 787, stelt Dincă.

In een vervolgonderzoek wil de wetenschapper de stroomzuinige eigenschappen van het materiaal bevestigen. Zo moet er enkel stroom worden gebruikt om het glas van transparant naar donker te transformeren en niet om het glas in de gewenste kleur te behouden. Daarnaast zien de onderzoekers kansen om het materiaal te gebruiken bij de productie van energiezuinige schermen van elektronische apparatuur.

Comfort in gebouwen

Eerder maakte de Belgische glasfabrikant AGC Group bekend een samenwerking aan te gaan met het Amerikaanse Kinestral Technologies om slimme ramen te ontwikkelen die gebouwen energiezuiniger maken.

Naast bescherming tegen fel zonlicht, moet het glas ook zonnewarmte opnemen. Dit leidt tot een besparing van het energieverbruik voor het koelen van gebouwen. Volgens de bedrijven moet het slimme glas de energie-efficiëntie en het comfort in gebouwen verhogen.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

< terug