Startschot voor hennepteelt op IPKW

De Koningspleij in Arnhem langs de N325 is vooral bekend van de opvallende spraakballonnen, die laten zien waar IPKW voor staat. Over een maand of vier staat hier ineens een bos manshoge planten, de samen tonnen CO2 absorberen en evenzoveel zuurstof produceren. Dan zien voorbijgangers een majestueus natuurvezelgewas in haar volle glorie.

De Arnhemse wethouder Ine van Burgsteden (CDA) heeft de ontwikkeling van de Kleefse Waard in haar portefeuille. Zij voerde woensdag de eerste zaaihandelingen uit, samen met gedeputeerde Michiel Scheffer (D66). Zijn partijgenoot en ex-gedeputeerde Annemieke Traag mag namens de Provincie Gelderland worden bijgeschreven als wegbereider voor de eerste publieke vezelhennepteelt in Gelderland.

Ton Reijers, veehouder en directeur van Firma De Koningspleij, deed in 2014 zijn eerste ervaring met hennepteelt op, waarvoor Industriepark Kleefse Waard een binnenplaats beschikbaar stelde.

Variëteit Futura 75
Hennepzaad wordt meestal uit Frankrijk geïmporteerd, waar jaarlijks wel 15.000 hectaren vezelhennep wordt verbouwd. Op de Koningspleij zit nu de variëteit Futura 75 in de grond. Het betreft in Frankrijk gecertificeerd zaaizaad dat in Nederland wordt gekeurd door het NAK, de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen.

"Dit jaar kunnen we pas goed zien of hennep hier een interessante oogst oplevert,” voorspelt Reijers. "De planten voer ik straks aan mijn melkkoeien. Als je googelt op ‘hennep en ruwvoer’ leer je van alles over de effecten van hennep op de gezondheid en productie van melkkoeien. Ik ben echt heel nieuwsgierig, niet alleen naar de opbrengst maar vooral wat het doet als onderdeel van het rantsoen van mijn koeien. Uit oogpunt van risicomanagement zaai ik nu een klein perceel in. Als als het resultaat bevalt, zet ik in 2016 misschien de hele Koningspleij vol hennep.”

De Arnhemse wethouder Ine van Burgsteden (CDA) heeft de ontwikkeling van de Kleefse Waard in haar portefeuille. Zij voerde woensdag 13 mei de eerste zaaihandelingen uit, samen met gedeputeerde Michiel Scheffer (D66). Zijn partijgenoot en ex-gedeputeerde Annemieke Traag mag namens de Provincie Gelderland worden bijgeschreven als wegbereider voor de eerste publieke vezelhennepteelt in Gelderland.

pantanova_hennepteelt_ipkw_tonreijers

Ton Reijers, veehouder en directeur van Firma De Koningspleij, deed in 2014 zijn eerste ervaring met hennepteelt op, waarvoor Industriepark Kleefse Waard een binnenplaats beschikbaar stelde. Met puin vervuilde grond weliswaar, maar de slechte bodemgesteldheid deerde de planten nauwelijks, die vrolijk doorgroeiden tot soms drie meter hoog.

Dit jaar verliep de besluitvorming wat aarzelend, maar begin mei durfde de boer het dan toch aan om een perceel hennep in te zaaien op de Koningspleij, die Reijers namens de gemeente Arnhem beheert in ruil voor het vruchtgebruik. In overleg met zijn teeltbegeleider van Agrifirm, zet Ton dit jaar naast hennep ook suikerbiet en maïs.

Variëteit Futura 75

pantanova_zaaizaad_ipkw_2015
Hennepzaad wordt meestal uit Frankrijk geïmporteerd, waar jaarlijks wel 15.000 hectaren vezelhennep wordt verbouwd. Op de Koningspleij zit nu de variëteit Futura 75 in de grond. Het betreft in Frankrijk gecertificeerd zaaizaad dat in Nederland wordt gekeurd door het NAK, de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen.

,,Dit jaar kunnen we pas goed zien of hennep hier een interessante oogst oplevert,” voorspelt Reijers. ,,De planten voer ik straks aan mijn melkkoeien. Als je googelt op ‘hennep en ruwvoer’ leer je van alles over de effecten van hennep op de gezondheid en productie van melkkoeien. Ik ben echt heel nieuwsgierig, niet alleen naar de opbrengst maar vooral wat het doet als onderdeel van het rantsoen van mijn koeien. Uit oogpunt van risicomanagement zaai ik nu een klein perceel in. Als als het resultaat bevalt, zet ik in 2016 misschien de hele Koningspleij vol hennep.”

- See more at: http://pantanova.nl/hennepteelt_koningspleij#sthash.n4EUFxWW.dpuf

Bron: Pantanova

zie ook Ruim 2 ton subsidie voor nieuwe hennepketen, Draagbare hennep op IPKW en Hennepketen krijgt verder vorm.

< terug