Scania test vrachtwagens op waterstof

Scania slaat de handen ineen met Asko, één van de grootste transportbedrijven van Noorwegen, om vrachtwagens te testen die worden aangedreven door elektrische energie vanuit waterstofgas.

Scania voorziet het transportbedrijf van drie vrachtwagens die volgens bovenstaand principe worden aangedreven. De vrachtwagens gaan routes van bijna 500 kilometer afleggen, als onderdeel van de test. “Deze pilot is een goede kans om onze technologieën op het gebied van waterstof te testen”, zegt Nils-Gunnar Vågstedt, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Scania’s elektrische en hybride voertuigen, in een persbericht.

Klimaatneutraal

Asko, goed voor een vloot van ongeveer 600 vrachtwagens, heeft de ambitie om zo snel mogelijk klimaatneutraal te worden. Het is dan ook de bedoeling dat haar vrachtwagens in de toekomst volledig elektrisch rijden.

“In de toekomst worden volledig batterij-aangedreven vrachtwagens de norm, zeker in stedelijke gebieden. Maar eerst is er meer onderzoek nodig naar batterijen, om de capaciteit ervan te vergroten. Dan pas kunnen verbrandingsmotoren echt volledig vervangen worden”, besluit Vågstedt.

Energiezuiniger

Scania testte eerder al verschillende manieren om vrachtwagens energiezuiniger te maken. Zo deed het bedrijf onderzoek naar bio-ethanol en elektrische vrachtwagens die worden aangedreven door een bovenleiding.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

< terug