Ruim 2 ton subsidie voor nieuwe hennepketen

StexFibers heeft samen met Pantanova en Stichting Texperium een subsidie toegekend gekregen van ruim € 200.000,-, voor het ontwikkelen van hennepvezels voor de textielindustrie. De subsidie wordt verstrekt door de Provincie Gelderland in het kader van programma Energietransitie.

Momenteel staat op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem een zogenaamde stoomexplosie-installatie, die ruwe vezels van de hennepplant verwerkt tot een verspinbare vezel voor de textielindustrie. Deze machine is doorontwikkeld door de in incubator de Greenhouse gevestigde startup StexFibers. Louis de Boer, incubatormanager van de Greenhouse, is trots op de toegekende subsidie. "StexFibers is één van onze pareltjes in de Greenhouse op IPKW. De subsidie bewijst dat de Provincie Gelderland potentie zien in deze business.”

Met het subsidiegeld wordt een nieuwe hennepketen opgezet van teelt tot garens. Dit gebeurt door StexFibers, exploitant van hennepteelt Pantanova en innovatiecentrum Texperium, die een katoenspinmachine installeert voor de verwerking van hennepvezels. Deze nieuwe keten heeft de potentie om een nieuwe industrie te worden en wereldwijd marktaandeel van de katoensector over te nemen, om zo de textielindustrie te verduurzamen.

Hennep als duurzame grondstof voor kleding

StexFibers heeft een techniek ontwikkeld om hennepvezels te verfijnen, zodat deze kunnen worden gebruikt voor de productie van hoge kwaliteit garens. Textiel- en kledingfabrikanten krijgen op die manier een nieuwe en veel duurzamere grondstof tot hun beschikking. Momenteel is de verspilling van vers water enorm bij de productie van katoen en worden veel insecticiden en pesticiden gebruikt.

Hennep heeft voor de productie van textiel 95% (!) minder water nodig dan katoen en voor de teelt zijn geen chemicaliën nodig. Hiermee is dit gewas een zeer duurzaam alternatief voor andere natuurvezels, temeer omdat vezelhennep gewoon als akkerbouwgewas kan worden geteeld in Nederland. Hennepvezels zijn sterker en zachter dan katoen, absorberen en ademen beter en hebben bovendien een antibacteriële werking.

De hennep die wordt gekweekt is overigens alleen geschikt om te dragen en niet om te roken – je wordt er niet high van maar misselijk.

< terug