HyMove overhandigt nieuwe waterstofbus op IPKW

Het op IPKW gevestigde bedrijf HyMove heeft vanochtend bij De Waard een nieuwe waterstofbus overhandigd aan OV-bedrijf Syntus. De bus wordt door Syntus ingezet in de regio Arnhem-Apeldoorn.
 
De bus is de eerste waterstofbus die op commerciƫle basis op de markt wordt gebracht. De bus maakt gebruik van een brandstofcelsysteem van HyMove, dat voor de elektrische energie zorgt. De uitstoot van een brandstofcelsysteem bestaat alleen uit water, waardoor de bus geen vervuilende stoffen uitstoot. De bus is bovendien bijna geluidloos.
 
 
Positie Gelderland
Gelderland is de eerste Nederlandse provincie waar een nieuwe generatie nul-emissie waterstofbussen gaat rijden. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, die samen met Syntus-directeur Cees Anker symbolisch de deur van de waterstofbus openknipte: “HyMove heeft veel van de in en om Arnhem gevestigde bedrijven die zich met waterstoftechnologie bezighouden samengebracht in het brandstofcelsysteem voor de nieuwe bus. Als ze erin slagen het concept op grote schaal in de markt te zetten, zal dat een zeer positieve uitwerking op de werkgelegenheid in de regio hebben en onze positie in de energie- en milieutechnologie verder versterken.”
 
De nieuwe generatie waterstofbussen is het resultaat van het HyMove-project, waarmee tussen 2009 en 2013 in de regio Arnhem praktische ervaring werd opgedaan met het rijden op waterstof. Voor het tanken van de waterstofbus en enkele waterstofauto’s kreeg Arnhem destijds het eerste openbare waterstoftankstation van Nederland. 
< terug