Hoe algen kunnen zorgen voor duurzamere batterijen

Onderzoekers aan de University of California gebruiken gefossiliseerde algen, ofwel diatomeeën, om anodes voor lithium-ion batterijen te maken. Dit kan leiden tot batterijen voor elektrische auto’s met een aanzienlijk hogere capaciteit.

Deze bevinding staat beschreven in het artikel ‘Carbon-Coated, Diatomite-Derived Nanosilicon as a High Rate Capable Li-ion Battery Anode’, dat onlangs gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Duurzame batterijen

Lithium-ion batterijen zijn met afstand de populairste batterijen voor elektrische auto’s en elektronica. Ze bestaan onder andere uit een anode, een kathode en een elektrolyt. De anode van li-ion batterijen wordt doorgaans gemaakt van het materiaal grafiet. Dit terwijl silicium in staat is om ongeveer tien keer zoveel energie op te slaan.

Silicium is echter een duur en energie-intensief materiaal. De onderzoekers van de University of California hebben nu een goedkope bron van silicium gevonden: diatomeeënaarde, ofwel gefossiliseerde algen. De onderzoekers waren in staat om deze goedkope en duurzame grondstof om te zetten in nanodeeltjes van puur silicium.

Elektrische auto’s

“Batterijen die elektrische voertuigen aandrijven zijn duur en moeten vaak opgeladen worden, wat resulteert in een negatieve impact op de verkoop van elektrische auto’s”, zegt Mihri Ozkan, hoofdonderzoeker. “We hebben daarom veel betere batterijen nodig. Wij geloven dat diatomeeënaarde een duurzame bron van silicium kan zijn, voor betere anodes.”

Eerder ontwikkelde het Amerikaanse team van onderzoekers al anodes uit portobello paddenstoelen en zand.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

< terug