'Hard hout' uit Arnhem slaat aan

Nieuwe fabriek erbij Arnhem

Accsys Technologies in Arnhem, producent van verduurzaamd naaldhout onder de merknaam Accoya, gaat fors uitbreiden. Er komt een tweede fabriek bij op Industriepark Kleefse Waard IPKW aan de Westervoortsedijk.

"We hopen de fabriek in de tweede helft van 2017 te kunnen openen", vertelt directeur Hans Pauli van Accsys Technologies. "De productie nadert nu een capaciteit van 40.000 kubieke meter in een jaar. "We willen daar met de uitbreiding in eerste instantie 20.000 kuub aan toevoegen en mogelijk later nog eens 20.000 kuub."

De sterk toegenomen internationale vraag naar Accoya in de groothandel en timmerfabrieken heeft geleid tot de uitbreidingsplannen. Accoya staat bij professionele gebruikers bekend als een goed alternatief voor tropisch hardhout. De Europese overheid heeft een fikse rem gezet op gebruik van dat hout. De grondstof voor Accoya bestaat uit hout van een snel groeiende conifeersoort Pin us radiata. "We halen het uit plantages in Nieuw Zeeland. Het komt in de vorm van planken in containerschepen naar Rotterdam en wordt daarna over de weg en over water naar Arnhem gebracht."

In de fabriek van Accsys Technologies wordt het bewerkt met azijnzuur-anhydride, sterk geconcentreerde keukenazijn, tot Accoya. "Het resultaat is bestand tegen schimmels en insecten", legt Pauli uit. "Het krimpt en rot niet. Het is bovendien licht in gewicht en makkelijk te verwerken."

Het resultaat kan op verschillende plaatsen worden bewonderd. "Het zit in de houten bruggen over A7 bij Sneek, in de tweelingtoren Samos in Amsterdam, in de nieuwe wielerbaan Velodrome in Apeldoorn. In Nederland wordt het vooral veel in kozijnen en ramen verwerkt en in Scandinavië bijvoorbeeld in gevelbekleding en terrassen."

Accoyahout nóg niet voor de doehetzelver

In Engeland staat een huis dat volledig gebouwd is van Accoya. Van hetzelfde hout worden ook gitaren gemaakt en mondstukken voor blaasinstrumenten.

In de bouwmarkten treft de consument nog geen Accoya aan. Pauli: "Er zal ongetwijfeld een dag komen waarop we die stap maken maar dat stellen we nog even uit. Accoya is een product met een gebruiksaanwijzing dat een zorgvuldige introductie noodzakelijk maakt. Je kunt het goed vastzetten met roestvrij stalen schroeven. Bij andere schroeven treedt juist roestvorming op. Het zou slecht zijn voor de goede naam van Accoya als opeens het hout van de gevel valt bij een doehetzelver."

Trots is Pauli op het kringloopkeurmerk 'Cradle to cradle gold' voor het bedrijf. Dat kregen ze bij Accsys vanwege het duurzame productieproces. Accsys Technologies is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam en Londen. De productie bevindt zich in Arnhem en het hoofdkantoor in Londen. Verder heeft Accsys nog een verkoopkantoor in Dallas (VS).

In de fabriek in Arnhem werken circa 100 mensen, gedeeltelijk in een vijfploegendienst, 24 uur per dag. Daar komen met de uitbreiding nog circa tien mensen bij, stelt Pauli. "We gaan de opslagruimte voor het hout aanzienlijk verhogen. Dat scheelt in het vrachtverkeer op de weg. Ook komt er een nieuwe ingang voor vrachtwagens bij het IPKW bij het tankstation van Shell."

Omwonenden uit Westervoort en de Arnhemse wijk Presikhaaf hebben kritische zienswijzen ingediend bij de provincie met vragen over gevreesde groei van geur en geluidsbelasting.

"Maandag komen bewonersgroepen bij ons langs om van ons antwoord te krijgen op vragen", vertelt Pauli. "We verwachten geen overlast. De uitstoot van azijnzuur is aanzienlijk lager dan de toegestane norm. We werken met dampretour tegen geur. Geluid produceren we nauwelijks. Vanwege het gebruik van chemicaliën brandbare stoffen staan we onder streng toezicht van de provincie."

Bron: degelderlander.nl

< terug