Vandaag komt € 5 mrd beschikbaar voor duurzame energie

De najaarsronde van de SDE+ is dinsdag geopend. Het kabinet heeft € 1 mrd aan investeringen naar voren gehaald, waardoor in totaal € 5 mrd beschikbaar is voor nieuwe projecten.

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Projecten op het gebied van biomassa, geothermie, water, wind op land en zonne-energie komen in aanmerking voor subsidie. Voor offshore-windprojecten is een aparte aanvraagprocedure in het leven geroepen.

Duurzame energie

In de eerste helft van dit jaar is al voor € 4 mrd subsidie verstrekt aan duurzame-energieprojecten. Daarmee komt het totale subisidiebudget dit jaar op € 9 mrd. Opvallend is dat in de eerste helft van het jaar bijna 90 procent van de projecten die een subsidie beschikt hebben gekregen, een zonproject is.

In juli maakte de regering bekend dat door de grote groei in het aantal projecten, € 1 mrd aan investeringen naar voren werd gehaald. Het gaat niet om nieuw geld, maar om budget dat voor de komende jaren al begroot was voor hernieuwbare energie.

€ 9 mrd budget in 2016

In 2017 zal het SDE+ budget naar verwachting vergelijkbaar zijn met het budget van 2016. Hierover wordt aan het einde van dit jaar meer bekend.

De SDE+ is zo ingericht dat zoveel mogelijk hernieuwbare energie wordt opgewekt tegen zo laag mogelijke kosten. De regeling prikkelt aanvragers om projecten met een scherpe prijs in te dienen, waarbij er concurrentie is tussen de verschillende technologieën.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

< back