NRP Academie te gast op IPKW

De NRP Academie is een roadshow, elke dag van de opleiding vindt op een andere locatie plaats. De vierde dag Vernieuwen – waar het gaat om te leren hoe je dromen waar kunt maken – vindt heel toepasselijk plaats op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Vorig jaar genomineerd voor de NRP Gulden Feniks, een ontwikkeling van Schipper Bosch. Een ontwikkelaar en belegger die bijna 15 jaar geleden dit terrein rechtstreeks van Akzo heeft gekocht. Uitgangspunt waren de bedrijven die er nog zaten, 30% was nog bezet, met de visie om er een Engineering en Energy Campus van te maken. Het is een bewuste keuze om de eigen ontwikkelingen in eigendom te houden; dan blijf je verantwoordelijk voor het project, ook voor de lange termijn. Mendel Robbers leidt ons rond op IPKW en we zien gebouwen uit 1941, nieuwe gebouwen, nieuwe initiatieven en volop bedrijvigheid.

De locatie past uitstekend bij het verhaal van Cees Anton de Vries en Susan Stuebing van Origame. Gebiedsontwikkeling 3.0, zo vertelt hij, is waar het nu om gaat. En in aanvulling tot aanbodsturing (1.0), opportunisme en vraagsturing (2.0) gaat het hierbij om gebiedseigen dynamiek. Aan de hand van een aantal succesverhalen, van Villa Augustus tot Maboneng Precinct in Johannesburg en Cheonggecheon Seoul Zuid Korea. De rode draad in de verhalen is dat ze gedragen werd door een gepassioneerde initiatiefnemer met een droom, die in een organisch proces verbinding maakt met gelijkgestemden en een ketenreactie start die onomkeerbaar is. Men start zonder geld, maar gedurende de rit wordt er waarde voor alle deelnemers gecreĆ«erd.  

Cees Anton heeft een algoritme voor gebiedsontwikkeling zoals in de verhalen beschreven: ‘Een persoon die zich sterk maakt voor het verhaal dat klopt voor het gebied als geheel eerst met de mensen dan met de organisaties dan met de stromen door de schalen heen aanhoudend en lerend.”

Bron: NRP Academy

< back