Nieuwe Teijin fabriek in Emmen maakt sterkste tape ter wereld – Endumax®

12 oktober 2011

Arnhem – Teijin Aramid opent vandaag haar nieuwste fabriek op het Emmtec terrein in Emmen voor de commerciële productie van de sterkste tape ter wereld, Endumax®. Door de nieuwe high-performance polyethyleen-tape (HP-PE) toe te voegen aan het productportfolio zet de Teijin Group een volgende stap naar wereldwijd marktleiderschap op het gebied van supervezels & -materialen.

Nederland speelt, onder andere met Teijin’s aramidevezel Twaron®, al jaren een dominante rol in de wereldwijde productie van supervezels. Dankzij de unieke eigenschappen van Endumax kan met de start van de productie in Emmen een nieuw materiaal aan deze lijst worden toegevoegd. De doelstelling voor Endumax is om in 2015 een wereldwijd marktaandeel te hebben van minstens 15%. De productiecapaciteit zal 1.000 ton per jaar zijn voor het eind van 2012. Teijin is een van de grootste investeerders in de Nederlandse economie en heeft voor de productie van Endumax wederom enkele tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd. Een impuls voor de werkgelegenheid en de economie in het Noorden van het land. De fabriek zorgt ook voor enkele tientallen extra arbeidsplaatsen in de omgeving van Emmen.

Endumax tape is gemaakt uit een speciaal soort polyethyleen (UHMWPE) en is 11x sterker dan staal bij hetzelfde gewicht terwijl de stijfheid vergelijkbaar is met koolstofvezel. De tape is extreem sterk, chemisch resistent, niet bros, licht in gewicht en kan eenvoudig en effectief worden toegepast in dunne en vlakke structuren. Het zal een belangrijke rol gaan spelen bij het versterken en lichter maken van verschillende materialen. Zo zal het onder andere worden ingezet voor kogelwerende platen, buizen, high performance kunststof platen maar ook in de vorm van smalle tapes voor bijvoorbeeld snijresistente handschoenen, touwen en netten.

Voor de productie van de Endumax tape wordt, in tegenstelling tot het vervaardigen van de meeste polyethyleenvezels in de markt, geen oplosmiddel gebruikt. De voordelen zijn een lagere milieubelasting door minder energieverbruik en lagere emissies naar water en lucht. Hierdoor is Endumax een uniek, innovatief en duurzaam product dat in veel verschillende markten een toegevoegde waarde biedt.

De ontwikkeling van Endumax is gestart in Japan en is in nauwe samenwerking met het ontwikkelingscentrum van Teijin Aramid in Arnhem verder geoptimaliseerd. De succesvolle samenwerking tussen de laboratoria in Japan en Nederland en de kennis op Teijin Aramid’s productielocaties in Arnhem, Delfzijl, Veghel en Emmen hebben geleid tot de beslissing van de Raad van Bestuur om de eerste fabriek in Nederland te openen.

Bron: http://www.teijinaramid.com/nl/2011/10/nieuwe-teijin-fabriek-in-emmen-maakt-sterkste-tape-ter-wereld-endumax%c2%ae/

< back