Hoe Europa de elektrische auto omarmt

Dat elektrische auto's bezig zijn aan een grote opmars, is inmiddels wel duidelijk. Overheden omarmen de duurzame voertuigen en voeren actief beleid om de ontwikkeling en verkoop ervan te stimuleren. Ook de inwoners van Europa maken steeds vaker de overstap naar elektrisch vervoer.

De meest recente plug-in electric vehicle-index van IHS Automative toont aan dat Noorwegen nog steeds de absolute voorloper is op dit gebied. Eén op de drie nieuw geregistreerde auto’s in Noorwegen was in het eerste kwartaal van 2016 een elektrische variant, stelt de index. In het eerste kwartaal van 2015 was dit nog één op vier.

Elektrische auto's

Andere landen in Europa blijven ver achter. In Nederland is bijvoorbeeld slechts 2,2 procent van de nieuw geregistreerde voertuigen elektrisch. Uit onderzoek van I&O Research bleek onlangs wel dat Nederlandse automobilisten steeds meer interesse tonen in elektrische auto’s. Eén op de vijf Nederlanders die binnenkort een nieuwe auto wilt kopen, overweegt een elektrische variant.

Volgens I&O Research zouden ongeveer 50.000 Nederlanders in de aankomende maanden zomaar eens kunnen overstappen op een volledig elektrische auto. Deze groeiende interesse is te wijten aan het feit dat het aanbod van elektrische auto’s groter wordt. Daarnaast neemt de actieradius van elektrische auto’s toe.

Ook qua prijs en maandelijkse kosten kunnen elektrische voertuigen beter concurreren met conventionele modellen.

Polen

De Poolse overheid kwam vorige week met het nieuws naar buiten dat het in 2025 ten minste 1 miljoen elektrische auto’s op de weg wil hebben. Een positieve ontwikkeling, want Polen is momenteel één van de grootste vervuilers in Europa.

Om dit te bereiken introduceert Polen in 2018 nieuwe wetten, die de productie van elektrische auto’s in eigen land moet stimuleren. Daarnaast stelt de Poolse overheid subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische auto’s.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

< back