Arnhem en Nijmegen dromen van binnenhalen 'gigafabriek' autobouwer Tesla

Arnhem en Nijmegen gaan op voorspraak van D66 proberen de Amerikaanse bouwer van elektrische auto's Tesla Motors naar de regio te halen. Elkaar vliegen afvangen, zoals destijds in de discussie rond het Nationaal Historisch Museum, is er niet bij. De steden trekken als één front op.

De wethouders Economie van beide steden, Ron König en Jan Zoetelief, spreken als uit één mond over de lobby die nu, gesteund door de provincie, op gang moet komen. Zoetelief heeft deze week zijn gemeenteraad beloofd dat de steden elkaar niet de loef zullen gaan afsteken.

Aanleiding is de bekendmaking door Tesla-topman Elon Musk, begin november, dat hij in Europa een 'gigafabriek' voor batterijen en een onderzoekscentrum wil vestigen. Tesla heeft net in Duitsland Grohmann Engineering overgenomen.

De deal met de firma in Prüm in de Eifel moet de komende twee jaar zo'n 1.000 nieuwe banen opleveren. Nu werken er bij Grohmann (nu Tesla Grohmann Automation genaamd) zo'n 700 mensen. Dat soort werkgelegenheid is in de regio Arnhem-Nijmegen meer dan welkom.

In Nijmegen achten ze de kans klein dat het echt lukt Tesla voor de regio te interesseren. Ook Arnhems wethouder König blijft voorzichtig. Hij wijst wel op de aanwezigheid van een opleiding als HAN Automotive en het Clean Mobility Center (CMC) op Industriepark Kleefse Waard.

"Je zou kunnen zeggen dat het vanwege die factoren logisch zou zijn als Tesla in Arnhem zou neerstrijken en niet in Nijmegen", zegt Margreet van Gastel, aanjager van het CMC. "Maar laten we nou, net als bij het fietscongres Velocity, sámen met Nijmegen optrekken."

Je hoeft de oud-wethouder van Arnhem niets te vertellen over de rivaliteit tussen beide Gelderse steden. "Maar mondiaal gezien zijn wij één vlekje", vindt Van Gastel. "Uiteindelijk maakt het ook niet uit waar Tesla Motors zou neerstrijken. Als die fabriek maar in de regio komt."

Die regio heeft overigens al concurrentie. Limburg en Groningen hebben zich ook gemeld. Minister Henk Kamp van Economische Zaken reist in januari naar de VS om te polsen hoe serieus de plannen van Tesla zijn en welke eisen Musk stelt aan de vestigingsplaats.

Tesla is al in Nederland gevestigd. Het Europese hoofdkantoor is in Amsterdam en in Tilburg staat een distributiecentrum. In Duiven is winkel en servicepunt Arnhem-Duiven gevestigd.

Bron De Gelderlander

< back