576.000 pet-glazen vinden de weg terug

De proef met het recyclen van pet-glazen van de Vierdaagsefeesten is geslaagd volgens Hans Kuipers van 4Pet Holding.
 
Zo'n 80 procent van de 720.000 glazen is weer ingezameld.

De proef was bij de festivallocaties Faber, The Matrixx, Valkhof, Waalkade en Voerweg. Kuipers: "Er zijn wel wat punten van aandacht. Door het slechte weer zijn bijvoorbeeld houtsnippers gestrooid. Tussen de pet-glazen zat daardoor veel zand en hout. Zand is niet zo'n probleem. Maar hout blijft net als plastic drijven, waardoor het lastiger is te scheiden."

Ook stonden naast de speciale oranje kliko's voor pet-glazen, niet overal bakken voor ander afval. Daardoor verdween ook restafval in de oranje kliko's.

Doordat op de vijf locaties glazen van dezelfde soort plastic werden gebruikt, konden die in één keer worden omgesmolten. Dat is goedkoper en kost minder energie dan als de verschillende soorten plastic eerst moeten worden gescheiden.

Voor volgend jaar ligt er het plan dat alle feestlocaties de glazen gebruiken. Kuipers: "Nu zijn de ondernemers er beter van geworden omdat ze de glazen gratis kregen. Volgend jaar willen we ze tegen kostprijs aan de stichting Vierdaagsefeesten leveren. De ondernemers kopen de bekers dan tegen een marktconforme prijs bij de stichting. Die maakt dan winst."

Volgens Vrijmoet van de Vierdaagsefeesten is het nog een proefballon. "Ik wil er niet uitgebreid op ingaan want ik ben bang dat iedereen dan al een standpunt inneemt. Het is één van de ideeën." Ze zegt dat het goed is voor het milieu, voor de ondernemers en voor de uitstraling van de feesten. "Dat wij er aan kunnen verdienen, is niet de insteek."

David Brons van The Matrixx vindt dat de ondernemers ook moeten profiteren van de goedkope prijs. "Wij mogen er dan ook wel voordeel van hebben. Het maakt mij dan niet uit dat de Vierdaagsefeesten er winst op maakt. Zij hebben het geregeld."

 
 
< back