Duurzame vloer wekt stroom op uit voetstappen

Een vloer gemaakt van resthout kan bij contact met objecten, zoals voeten die op de vloeren lopen, duurzame elektriciteit opwekken. De stroom kan worden gebruikt voor verlichting of om batterijen van elektrische voertuigen op te laden.

Het idee voor de energieopwekkende vloer komt uit de koker van Xudong Wang, een wetenschapper aan de Amerikaanse University of Wisconsin Madison. Voor de ontwikkeling van de vloer maakte de onderzoeker gebruik van houtpulp, die bij industriƫle processen vaak overblijft als restproduct.

Duurzame energie opwekken

De houtpulp bestaat uit cellulose nano-vezels die met een chemisch middel zijn behandeld. Wanneer ze in contact komen met nano-vezels die niet chemisch zijn behandeld, kan de houtpulp stroom opwekken.

De energieopwekkende vloer werkt volgens hetzelfde principe als de statische stroom die wordt veroorzaakt door wrijving tussen twee kledingstukken, stelt Wang. Dit wordt het Tribo-elektrisch effect genoemd, waarbij de materialen die met elkaar in contact komen tijdens het wrijven elektrische lading uitwisselen en op die manier elektrisch worden opgeladen.

Hernieuwbare energiebron

Door elektriciteit op te wekken met de houten vloeren, verwacht Wang een nieuwe hernieuwbare energiebron te ontwikkelen die niet afhankelijk is van weersomstandigheden, zoals zon- en windenergie. “We hebben gewerkt aan duurzame energieopwekking via menselijke activiteiten”, zegt hij in een persbericht. “Een manier is om voorwerpen te ontwikkelen die mensen kunnen gebruiken en een andere manier is om iets te bouwen waar mensen continu toegang op hebben, zoals de vloeren.”

Circulaire economie

Vergelijkbare systemen om elektriciteit duurzaam op te wekken bestaan volgens de onderzoeker al. De duurzame houten vloer biedt echter een goedkoop en recyclebaar alternatief dat nog niet eerder is gerealiseerd. Zo zou de energieopwekkende vloer van resthout oneindig gerecycled kunnen worden en bijdragen aan de circulaire economie.

Op dit moment voert de wetenschapper vervolgonderzoeken uit om de technologie verder te ontwikkelen. Wang verwacht de vloer in grote openbare ruimtes toe te passen, zoals in winkelcentra en scholen, om de stroomopwekking optimaal te benutten.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

< terug