Draagbare hennep op IPKW

Sinds kort vindt op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem een verrassende nieuwe activiteit plaats: hennepteelt. Deze hennep is niet geschikt om te roken – je wordt er niet high van maar zelfs misselijk – maar wel om te dragen: de startende onderneming StexFibers maakt er namelijk kleding van.

StexFibers heeft een techniek ontwikkeld om hennepvezels te verfijnen, zodat deze kunnen worden gebruikt voor de productie van hoge kwaliteit garens. Textiel- en kledingfabrikanten krijgen op die manier een nieuwe grondstof tot hun beschikking, waardoor zij minder op gangbare vezels zijn aangewezen. Momenteel is de verspilling van vers water enorm bij de productie van katoen en worden veel insecticiden en pesticiden gebruikt.

Hennep heeft voor de productie van textiel 95% (!) minder water nodig dan katoen en voor de teelt zijn geen chemicaliƫn nodig. Hiermee is dit gewas een zeer duurzaam alternatief voor andere natuurvezels, temeer omdat vezelhennep gewoon als akkerbouwgewas kan worden geteeld in Nederland. Hennepvezels zijn sterker en zachter dan katoen, absorberen en ademen beter en hebben bovendien een antibacteriƫle werking.

StexFibers is in Greenhouse Arnhem – de cleantech incubator op IPKW – bezig om op labschaal de eerste lappen stof textiel te produceren.

Drijvende krachten achter de startup zijn Ben Ratelband, George Gleichman en Romke de Vries. Ben doet de business development, George de marketing en Romke is de landbouwtechnicus die werkt aan de productontwikkeling. StexFibers reist de hele wereld over om zijn product te promoten. De demonstratieteelt op IPKW wordt verzorgd door Pantanova BV in samenwerking met Firma De Koningspleij in Arnhem.

< terug