Dit is 's werelds eerste emissievrije trein op waterstof

Het Franse transport- en energiebedrijf Alstom heeft een emissievrije trein gepresenteerd op de InnoTrans in Berlijn, ’s werelds grootste vakbeurs voor de spoorwegindustrie. Het is volgens Alstom de eerste passagierstrein ter wereld die wordt aangedreven door een waterstof-brandstofcel.

De trein heet de Coradia iLint en dient als duurzaam alternatief voor dieseltreinen. Dit meldt Alstom in een persbericht.

Diesel

Een significant deel van Europa’s treinnetwerk is nog niet elektrisch, stelt Alstom in een persbericht. De aankomende jaren blijft dit aandeel groot. Veel landen hebben nog steeds een groot aantal dieseltreinen in omloop. Zo rijden er in Duitsland bijvoorbeeld nog 4.000 dieseltreinen rond.

Waterstof

De Coradia iLint wordt aangedreven door een waterstof-brandstofcel, met stoom en gecondenseerd water als enige vorm van emissie. De trein maakt daarnaast erg weinig geluid.

In 2014 maakte Alstom kenbaar dat het bedrijf dergelijke passagierstreinen wilde produceren en sloeg hierbij de handen ineen met verschillende Duitse instanties. Twee jaar later zijn de treinen klaar voor de markt.

Alstom

Momenteel rijden er wereldwijd 2.400 treinen van Alstom rond. De dieseltrein Coradia Lint 54 is vooral in trek. De Coradia iLint zal in het Duitse Salzgitter geproduceerd worden.

< terug