Dertig elektrische laadpalen erbij in Arnhem

Arnhem krijgt er dit jaar 30 laadpalen voor elektrische auto’s bij. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor een bijzondere concessie op de markt gezet. De gemeente heeft hiertoe besloten omdat de aanvragen van inwoners voor deze oplaadpunten zich blijven opstapelen.

Deze concessie voor de laadpalen is niet erg groot, maar uniek omdat de gemeente Arnhem aanstuurt op optimale marktwerking en een zo goedkoop mogelijke laadprijs. Dit doet Arnhem door allerlei zaken over te laten aan de markt én door enkele garanties te geven. Zo geeft de gemeente Arnhem de garantie dat bij een verbruik van minder dan 2000 kWh per jaar gemiddeld per paal, zij het verschil zal compenseren. Om het financiële risico af te dekken wordt € 10.000 gereserveerd vanuit het beschikbare budget voor luchtkwaliteit De concessie geldt voor 8 jaar. De gunningprocedure start op 1 augustus 2013. De eerste laadpalen moeten dan per 1 november 2013 worden geplaatst.

Met de Stadsregio Arnhem Nijmegen, de Regio Food Valley en de provincie Gelderland is de gemeente Arnhem ook gestart met een concessie voor laadpalen. De eerste laadpalen uit deze concessie moeten in februari 2014 worden geplaatst. Met haar eigen concessie wil Arnhem de periode tussen november 2013 en februari 2014 overbruggen.

Deze innovatieve concessie past bij de rol die Arnhem als elektriciteitsstad speelt in de uitrol van de laadinfrastructuur in Nederland. De gemeente wil de kennis die zij opdoet met haar eigen concessie delen met andere gemeenten en regio’s in met name Oost-Nederland. Daarom heeft de gemeente Arnhem het ministerie van Economische Zaken aangegeven dat zij de zogenoemde Green Deal voor de uitrol van de laadinfrastructuur zal mede-ondertekenen als deze tegemoet komt aan de wensen van de G32 gemeenten.

Bron: Gemeente Arnhem

< terug