Deepwater-Energy wint publieksprijs kiEMT

De Oryon Watermill van Greenhouse-ondernemer Deepwater-Energy heeft maandag 26 november tijdens het najaarscongres van kiEMT de publieksprijs gewonnen. De aanwezigen konden per sms of Twitter stemmen op één van de vijf kandidaten die geselecteerd waren voor de Jan Terlouw Innovatieprijs.

De Oryon Watermill maakt het mogelijk diep onder water waterkrachtenergie op te wekken, ook bij een trage stroomsnelheid. Deze innovatie is wereldwijd toepasbaar, heeft weinig tot geen negatieve invloed op de natuur en heeft een enorm potentieel aan duurzame energie. Aan de publieksprijs is een bedrag van € 1.000,- verbonden.

De ontwikkelaar van de Oryon Watermill, Deepwater-Energy BV, is gevestigd in de Greenhouse op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). De Greenhouse heeft de start-up geholpen bij de verdere ontwikkeling van hun duurzame innovatie.

Jan Terlouw Innovatieprijs
De Jan Terlouw Innovatieprijs ging naar HoSt, dat zich bezighoudt met kleinschalige opwerkingseenheden voor de productie van groen gas uit biogas. HoST werd gekozen door een vakjury en wint een cheque van € 10.000,-, in combinatie met PR- en marketingactiviteiten.

In totaal kreeg kiEMT maar liefst 32 innovatieve inzendingen binnen. Het moest hierbij gaan om een letterlijk tastbare innovatie op het gebied van Energie- en Milieutechnologie (EMT), die in de regio Oost-Nederland is bedacht en wordt geïmplementeerd. De economische waarde van de innovatie stond bij de verkiezing centraal.

De prijs werd maandag tijdens het goedbezochte kiEMT-congres uitgereikt door Jan Terlouw. Hij zei onder de indruk te zijn van het aantal en de kwaliteit van de inzendingen.

kiEMT congres
Het najaarscongres van kiEMT, gehouden in de Veerkracht bij Voorst, stond in het teken van de kansen voor EMT tot 2020. Tijdens deze bijeenkomst werd vanuit verschillende invalshoeken – ontwikkelen, verdienen en exporteren – besproken hoe Oost-Nederland zich nog meer als innovatieregio op de kaart kan zetten.

< terug