'Volop energie in Mobility Innovation Center'

Nieuwe energie
Letterlijke en fysieke energie alom in het Mobility Innovation Center (MIC) op Industriepark Kleefse Waard. Hier werken sinds het begin van het nieuwe studiejaar zo’n 120 enthousiaste studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van  bedrijven aan projecten op het gebied van duurzame mobiliteit. De studenten zijn samen met het Clean Mobility Center (CMC) de gebruikers van het Mobility Innovation Center. Het Mobility Innovation Center is gevestigd in het oude pand van HyGear en wordt langzaam omgetoverd tot een heus innovatiecentrum.

Goede vibe in een innovatief klimaat
We lopen door het pand met stagiair Facilitair Management Sam Jacobs (22). Het gebouw zit bomvol studenten. Sam: “Hygear heeft nog een klein stukje van het pand in gebruik, maar verhuist binnenkort definitief naar hun nieuwe onderkomen. Dan krijgen we de rest van het pand er ook bij en kunnen we de studenten wat beter spreiden.” De studenten zelf lijken geen last te hebben van ruimtegebrek. Ze werken in groepjes geconcentreerd aan hun projecten. In een hal staat een frame van een auto. Het is één van de 22 innovaties/ technische projecten waar de studentgroepen aan werken. Mick Poels (22) en Guus Jakobs (21), beiden studenten Werktuigbouwkunde, werken aan dit zogenaamde ‘Wind driven vehicle’. Poels: “Deze auto is vorig jaar gebouwd door studenten van Automotive en Elektrotechniek. Wij werken nu aan techniek die het mogelijk maakt dat deze auto met tegenwind vooruit kan komen.”

Open Source
Iets verderop in een kantoortje zitten Remy Jagerman (22) en Dinant Reijnders (21). Deze studenten Elektrotechniek werken samen in een groep aan een mini microscoop. Jagerman: “We bouwen een microscoop die op gezette tijden foto’s kan maken van twee samples en data door kan sturen naar de computer voor analyse.” Het apparaatje (want het is niet veel groter dan een Rubriks kubus) kan wanneer het in gebruik wordt genomen een enorme kostenbesparing opleveren bij lab onderzoek. “Op het moment gebeurt dergelijk lab onderzoek met de hand. Het duurt zo’n twee dagen en kost inclusief alle apparatuur die nodig is € 8.000,-”, aldus Reijnders. “Onze microscoop kost € 100,- om te bouwen en is volautomatisch.” Het product wordt ook nog eens open source gemaakt. Jagerman: “Straks kan waar dan ook ter wereld iemand deze microscoop nabouwen en verbeteren.” De studenten vinden het geweldig dat het onderwijs op deze manier met de praktijk verbonden wordt. “We moeten het project als bedrijf aanpakken. In feite spelen we ‘bedrijfje’ en dat is leerzaam en geeft enorm veel energie.”

Bron: The Economic Board

< zürrück