Het incubatorprogramma van Generation-E is van start

Op dinsdag 4 oktober was de officiële lancering. Op IPKW kwamen zo’n 15 bevlogen start-upondernemers met baanbrekende ideeën over duurzame energie bij elkaar voor de introductie.

Why, what en how

Aan de hand van deze begrippen introduceerde Erik Meiberg programmamanager van Generation-E het concept.

Over het waarom vertelt hij: “overal in Nederland kun je dingen binnen de energie- en milieutechnologie bedenken, maar als je wilt dat het ook echt wordt ontwikkeld, moet je in het oosten van Nederland zijn.” Start-ups zijn belangrijk voor Arnhem en de regio. Er is de laatste jaren een sterk netwerk van bedrijven ontstaan dat start-upondernemingen ondersteunt. Erik: “wij zien dat er een hoop ideeën zijn, maar dat betekent niet dat er altijd succesvolle energy start-ups ontstaan. Ondernemers lopen vaak tegen gelijksoortige problemen aan, zoals de markt of financiën.”

Dit brengt ons bij de what: het incubatorprogramma van Generation-E. Volgens de founders dé oplossing voor het creëren van een succesvolle start up. “We hebben €200.000 per start-up aan gegarandeerd kapitaal te besteden, we beschikken over een excellent netwerk, bieden begeleiding tot en met de volgende fase, hanteren een bewezen aanpak en we hebben het beste van bestaande programma’s gebundeld,” vertelt Erik.

Maar; de lat ligt hoog. How? Scouts die worden ingezet zijn ondernemers, functionarissen en medewerkers van ondernemingen binnen en buiten de achterban van Generation-E. In hun dagelijks werk monitoren zij actief nieuwe innovaties. De kennispartners en de founders geloven in duurzame en renderende energie en staan borg voor het kennisprogramma.

Iets voor jou?

Wie zoeken de founders van Generation-E? “Wij kunnen de groeifase van een ondernemer goed vergelijken met de groeifase van een kind. Wij zoeken ondernemers die al kunnen lopen, maar die wij kunnen begeleiden met zelfstandig rennen en fietsen,” vertelt Steven Barten van KIC InnoEnergy, een van de founders van Generation-E. Wel moet het product een significante impact hebben in de markt, het liefst op technologisch gebied. Het incubatorprogramma duurt 18 maanden. Steven: “Wij zoeken naar ondernemers die daarna autonoom verder willen en kunnen doorgroeien. Na het programma moeten ze echt een stap gaan zetten. Wij gaan ze daarvoor klaarstomen.”

ThermoSmart

Ter inspiratie kwam na de introductie van het platform ondernemer Hans Kouwenhoven aan het woord. In 2013 richtte hij ThermoSmart op, een bedrijf dat de gebruiks- en milieuvriendelijke ThermoSmart thermostaat heeft ontwikkeld, produceert en verkoopt. “Toen ik een nieuw appartement kocht, moest ik ook een nieuwe thermostaat kiezen. Ik zocht er een die mooi was om te zien en makkelijk in het gebruik. Zo’n thermostaat bleek nog niet op de markt te zijn,” vertelt Hans. Het idee achter Thermosmart was geboren en inmiddels ligt ThermoSmart in veel winkels. Als start-upondernemer kwam hij voor een hoop uitdagingen te staan. “Veel start-uppers hebben dezelfde issues: geld, netwerk en locatie. Het programma van Generation-E biedt mogelijkheden op alle drie deze vlakken.” Vooral het netwerk is een groot voordeel, vindt hij. “De mensen van Generation-E hebben toch een hoop contacten waar jij als start-upondernemer gebruik van kan maken. Dat kan je een stapje verder helpen.”

Na de introductie was er tijd voor de geïnteresseerde start up ondernemers om om de tafel te gaan met de founders en kennispartners van Generation-E om hun ideeën toe te lichten.

Meer weten?

Ben je niet aanwezig geweest, maar wil je wel deelnemen? Tot 30 november 2016 kun je jouw start up aanmelden. Vervolgens wordt er besloten welke start ups deel mogen nemen aan het incubatorprogramma.
Meer informatie? Neem dan contact op met Erik Meiberg, programmamanager van Generation-E via 06 – 270 85 530 of info@generation-e.nl.

bron: generation-e.nl

< zürrück