Gezien op de site de Architect

Een gebouw dat van kleur verandert naar gelang de kleuren er omheen veranderen; het kan. Door middel van de toepassing van retro-reflectieve film op de gevel is het poortgebouw van het industriepark Kleefse Waard zo’n lichtbaken geworden. Het ontwerp is gemaakt door NL Architects.
 
Het industriepark Kleefse Waard ligt in Arnhem en focust op innovatieve technologie. Het is ruim en er staan talrijke industriële gebouwen, zowel oude als nieuwe. Een deel van het succes van het park is te wijten aan de permanente bewaking. De lobby is sinds een tijdje 24/7 geopend.

Uitdaging
Deze ruime openingstijden brengen meer bezoekers met zich mee. Hierdoor was het van belang om een tweede toegangsweg aan te leggen en daarvoor moest een deel van het originele poortgebouw wijken. Het was echter onmogelijk om de structuur van het initiële gebouw volledig te slopen. Deels door de zware constructie, maar ook omdat er een belangrijk elektriciteitscircuit doorheen ging dat niet zonder slag of stoot kon worden weggehaald.

Lobby
NL Architects kwam met de oplossing een deel van het gebouw eraf te snijden, de huid te verwijderen en een nieuwe schil er omheen te plaatsen. Op de begane grond bevinden zich twee objecten: een achterliggend kantoor en een balie met een 360° overzicht op het exterieur.
 
Techniciteit
De lobby is vervaardigd uit enkel glas, wat ervoor zorgt dat ze nog transparanter toont dan de omringende bebouwing. De lobby werkt als een uitvergrote spouw tussen het exterieur en het kantoor. De tweede verdieping in plaats van transparant helemaal dicht en bekleed met een zwarte retro-reflectieve film.
 
Kleurrijke doos
Deze film is overdag zwart maar ’s avonds en ’s nachts wordt wit licht gereflecteerd. Deze eigenschap zorgt voor een aparte verhouding tussen de lichtbron, de box en de bezoeker. De doos verandert van kleur naar gelang de temperatuur van de lichtbron. Zo creëren remlichten een witte gloed en zorgen knipperlichten voor een pulserend oranje.
 
< zürrück