Brussel geeft industrie steun

Industrie moet een grotere rol van betekenis krijgen in Europa. De Europese Commissie wil de huidige neerwaartse spiraal doorbreken.

''We kunnen niet blijven toestaan dat onze industrie Europa verlaat'', aldus Europees Commissaris Antonio Tajani (Industrie en ondernemerschap) woensdag. Hij presenteerde daarom een aantal maatregelen.

Zo moet het voor bedrijven makkelijker worden om kredieten te krijgen. EU-lidstaten zouden investeringen in groenere en duurzamere technologieën en opleidingen op dit gebied moeten aanmoedigen. Ook wil Tajani de handel in goederen en diensten in de Europese interne markt vergemakkelijken.

Op dit moment draagt de industrie voor 15,6 procent bij aan het Europese bruto binnenlands product. Dat percentage moet in 2020 opgetrokken zijn naar 20 procent, aldus de commissie.

Nederland
 
Uit cijfers blijkt Nederland een van de meest competitieve lidstaten in de EU te zijn. Maar er zijn ook problemen. Zo is het maar de vraag of Nederland de verplichte doelstelling voor hernieuwbare energie van 14 procent in 2020 gaat halen.

Ook is het voor kleine bedrijven soms erg lastig leningen te krijgen, met name als het leenbedrag tussen de 500.000 en 3 miljoen euro ligt.

Bron: nu.nl
 
 
< zürrück