Arnhem laat van zich horen

Hij staat er, hoor: de beroemde kunststof kelder ('groundfridge') van Floris Schoonderbeek, die je in je tuin kunt inbouwen. En Schoonderbeek is niet de enige Arnhemse ontwerper die deze week van zich doet spreken op de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Een inkijkje.

Die kelder, die kent Arnhem al lang. Schoonderbeek heeft er veel furore mee gemaakt. Op de DDW presenteert de aan de Statenlaan gevestigde ontwerper ook een ander, nieuwer ontwerp: de bostent. "Een tent met als middenstok de schoorsteen van een houtkachel", vertelt Schoonderbeek. "Ik heb die tent ontworpen voor een expositie op paleis Soestdijk, afgelopen zomer. We moesten iets maken voor de laatste bewoners. Nu, ik zag prins Bernhard best in die tent bij die kachel zitten."

De Dutch Design Week is een reusachtig evenement met werk van ontwerpers uit de hele wereld in allerlei disciplines op 100 locaties. Ontwerper Klaas Kuiken zit bij de DDW op drie plekken. In het Klokgebouw presenteert hij een project met de recycling van glas in Afrika, in het Veemgebouw zijn gietijzeren houtkachels en in het Broeinest twee kasten. "Ik heb mijn studio in 2010 geopend. Ik heb sindsdien altijd meegedaan. Eindhoven is belangrijk in de ontwerpwereld. Milaan is groter, maar dan komt Eindhoven."

Er zijn veel meer Arnhemmers. Ook Wouter Groenendijk is present, net als Dick van Hof, Tijn van Orsouw en Joris de Groot. Roos Meerman presenteert opgeblazen 3D-prints en visualiseert luchtstromen. Rick Tegelaar toont op DDW een bijzondere ventilator. "Een nokkenas zit in een auto en zie je normaal nooit. Maar het is een mooi ding. Ik heb nu van een nokkenas een ophangbare ventilator gemaakt. De nokken brengen flappen van eikenfineer in beweging."

Dat Arnhem een goede naam heeft in de ontwerperswereld, komt door kunstacademie

ArtEZ. Zo goed als alle ontwerpers hebben er hun opleiding gehad. De school zelf doet aan de DDW mee met enkele exposities. De modeafdeling is present, net als de Future Makers (vier pas afgestudeerden Product Designers) en het Network Applied Design. Modeontwerper Johannes Offerhaus maakt deel uit van de expositie Modebelofte 2016. De expositie In Reale Live toont het werk van elf in de afgelopen drie jaar afgestudeerde studenten Graphic Design. Dieuwertje Luitse toont hierbij een boek waarin zij de reacties op sociale media heeft weergegeven op een bijzonder kunstwerk (een 3D-print van een transgender) van de kunstenaar Frank Denson. "Mijn boek geeft een beeld van de geweldige uitwerking die dit beeld op vele mensen heeft gehad. Normaal blijft die grotendeels verborgen."

Bron: De Gelderlander

< terug